Kaneloni sa mesom

00:23

Kaneloni sa mesom
Potrebni sastojci za pripremu Kanelona (za 3 osobe):

  • 12 kanelona
  • 300g mljevenog junećeg mesa
  • 1 češanj bijelog luka
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 20g putera
  • so, biber, lišće svežeg bosiljka ( ili suhog )
  • 100g rendanog trapista
  • 1 litar bešamel sosa pripremljenog od 50 grama margarina, 4 kašike brašna, oko 900ml mlijeka, so, bijeli biber i svježe narendanog oraščića
  • Opciono, oko 150-200ml paradajz soka začinjenog solju, biberom i bosiljkom

Priprema Kanelona:
Od navedenih sastojaka, pripremate bešamel sos.Prvo rastopite margarina pa upržite brašno na margarinu. Kada brašno požuti i uprži se nalijte mlijeko uz mješanje, da se ne stvaraju grudvice. Začinite po ukusu i ostavite da lagano vri uz mješanje dok se blago ne zgusne.U lonac sipati vodu, oko 4l pa dodati 1 kašiku soli i spustiti kanelone. Kuhati 5 minuta. Skloniti sa vatre i procijediti. Treba da su polukuhani, jer će se u rerni dodatno ispeći.Zagrijte ulje pa dodajte margarina, dodajte sitno isjeckan crni i bijeli luk pa malo sve zajedno prodinstajte.Kada luk postane staklast dodajte mljeveno meso. Nastavite sa dinstanjem dok ne ispari višak vode uz mješanje.
Kada je meso gotovo dodajte so i biber po ukusu, 4 kašike bešamel sosa, 50g rendanog trapista i bosiljak pa sve sjedinite.Ovim sastavom napunite kanelone.U dublju tepsiju sipajte pola bešamel sosa, posložite kanelone pa prelijte ostatkom sosa pomješanim sa paradajzom.Odozgo narendajte ostatak sira.Stavite da se peče u prethodno zagrijanu rernu na 180 stepeni oko pola sata.Kanelone sa mesom poslužite tople.

Možda Vam se sviđa i :

0 komentari