Šareni čokoladni kolač

22:16

Šareni čokoladni
Potrebni sastojci za pripremu Šarenog čokoladnog kolača:
Biskvit:


  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 200 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 80 g maslaca, rastopiti
  • 3 kašike čokolade u prahu
  • 100 g naribane tamne čokolade

Krema:

  • 1,5 L mlijeka
  • 10 kašika gustina
  • 2 kašike brašna
  • 12 kašika šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 200 g maslaca, sobne temperature
  • 200 g mliječne čokolade

Sirup:

  • 3 dl vode
  • 200 g šećera
  • 2 vanilin šećera

Priprema šarenog čokoladnog kolača:

Priprema kreme:
Stavite litar mlijeka u lonac i na laganoj vatri ga podgrijavajte. Zatim u drugoj posudi izmješajte sve suhe sastojke s ostatkom mlijeka. Dok pomiješate tako da nema grudica, dodajte u lonac sa, sada već toplim, mlijekom. Miješajte kremu neprestano kuhajući na srednje jakoj vatri sve dok krema ne dobije željenu gustoću i dok ne prokuha(provrije).Ostavite kremu sa strane da se ohladi.Kremu napravite najprije jer se mora dobro ohladiti.
Priprema biskvita:
Potrebno je da pjenasto umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Zatim dodajte i sve ostale sastojke te kašikom lagano miješajte sve dok smjesa ne postane jednolična(homogena). Pripremite pleh(tepsiju za pečenje ,ili šta već koristite u tu svrhu) tako da ga obložite masnim papirom za pečenje ili pleh jednostavno nauljite i pobrašnite . Možete koristiti bilo koju veličinu pleha za pečenje.
Zatm ulijte smjesu za biskvit u posudu za pečenje, zagladite i poravnajte te stavite da se peče u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C otprilike 20-25 minuta. Biskvit je pečen kada čačkalicu zabodete u sredinu i onda izađe van čista.Pečeni biskvit stavite sa strane da se potpuno ohladi.
U međuvremenu pripremite sirup za prelijevanje biskvita: sve sastojke stavite u lonac i na laganu vatru tako da se šećer rastopi. Nije potrebno da sirup prokuha(provrije), bitno je samo da se šećer rastopi.Ohlađeni biskvit prelijte vrućim sirupom. Možda će vam se činiti kako je sirupa previše, ali će biskvit nakon par minuta upiti sav sirup. :)
U dobro ohlađenu kremu dodajte maslac i izradite mikserom u jednu kompaktnu kremu. Pola kreme namažite ravnomjerno po biskvitu. U drugu polovicu kreme dodajte rastopljenu čokoladu i izmiješajte. Drugu polovicu kreme premažite ravnomjerno po prvoj polovici. Po kremi ravnomjerno premažite tučeno slatko vrhnje te dekorišite naribanom bijelom čokoladom (ili po vlastitoj želji).
Kolač stavite u hladnjak najmanje 4 do 6 sati prije rezanja i posluživanja, idealno bi bilo da u hladnjaku odstoji preko noći.

slatki

Možda Vam se sviđa i :

0 komentari