Sendvič pita

23:12

Sendvič pita
Potrebni sastojci za Sendvič pitu:

  • kvasac
  • 2dl mleka
  • 1dl ulja
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašičica soli
  • 2 jaja
  • 3 kašika pavlake
  • 100g pšeničnog griza
  • 800g pšeničnog brašna

Priprema Sendvič pite:
U mlako mlijeko stavite malo šećera i kvasac i malo sačekajte da kvasac nadođe. Dodavajte ostale sastojke i umjesite glatko tijesto koje se ne lijepi,tijesto treba biti mekano. Podijelite ga na dvije jednake polovine. Za vrijeme dok pripremate pitu, uključite rernu na 200 stepeni da se zagrije. Tijesto ne kisne, već samo onoliko koliko treba da pripremite pleh i fil. Uzmite veći pleh i dobro namažite dno i strane uljem.Razvijte oklagijom prvu koru malo većih dimenzija od pleha i stavite na dno. Višak tijesta priljepite uz stranice pleha. Razradite margarin i pomješajte sa jajetom te time premažite koru. Preko stavite napravljenu smjesu od šunkarice, pavlake, kečapa, origana , bosiljka i mariniranih šampinjona. Razvaljati i drugo tijesto,stavite preko smjese, i dobro pritisnite gornju koru da se ne bi razdvojila od fila prilikom pečenja. Po vrhu pitu premažite preostalom smjesom od margarina i jajeta i pospite sa susamom. Peći u zagrijanoj rerni oko pola sata na 200 stepeni i ispeći pitu do blago rumene boje.Gotovu pitu izvadite iz rerne i prekrite kuhinjskom krpom,da se malo ohladi i spremna je za posluživanje.

Možda Vam se sviđa i :

0 komentari