Stracciatella torta

10:20

Stracciatella
Potrebni sastojci za Stracciatella tortu:
Podloga:

  • 200 g suhih čokoladnih keksa
  • 60 g maslaca

Nadjev:

  • 0,5 L jogurta
  • 2 vrećice vanilin šećera Bourbon
  • 2 vrećice želatine
  • 1 kašikica ekstrakta vanilije
  • 0,5 L vrhnja za šlag
  • 200 g tamne čokolade

Čokoladna glazura:

  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 2 kašike ulja
  • 0,5 dl mlijeka

Priprema Stracciatelle:
Za podlogu:
Kekse izmrvite najsitnije što možete,zatim im dodajte rastopljeni maslac i pomiješajte ih tako da dobijete teksturu poput mokrog pijeska(barem sličnu). Smjesu usipajte u kalup za torte i utisnite prstima (ili sa stražnjom stranom kašike) tako da podloga bude čvrsta i ravna.Stavite kalup sa pripremljenom podlogom u hladnjak dok u međuvremenu pripremate nadjev.
Za kremu:
Vrhnje umutite u čvrst šlag. Želatinu pripremite prema uputstvima sa vrećice: u 10 kašika hladne vode usipajte želatinu i pustite 10-ak minuta da nabubri. Nakon što nabubri, rastopite želatinu na laganoj vatri ili u mikrovalnoj, pritom pazeći da ne prokuha (jer će onda izgubiti svoja svojstva).Naribajte cijelu čokoladu.Želatinu umiješajte u jogurt, zatim tome dodajte ekstrakt vanilije te dvije vrećice vanilin šećera bourbon te dobro izmiješajte. Dodajte pola količine šlaga i lagano umiješajte zajedno s jogurtom. Dodajte preostali šlag i umiješajte. Na kraju dodajte naribanu(usitnjenu) čokoladu i laganim kružnim pokretima umiješajte ju u nadjev te cijelu smjesu izlijte na podlogu od keksa i poravnajte.Vratite kalup u hladnjak dok ćete u međuvremenu pripremati čokoladnu glazuru:
čokoladu izlomite na kockice, dodajte ulje i mlijeko te rastopite na laganoj vatri.Pripremljenu glazuru prelijte i razmažite preko cijele torte.Stavite tortu u hladnjak na nekoliko sati prije samog posluživanja.
Savjet(napomena): torta će biti puno ukusnija ako umjesto običnog jogurta budete koristili jogurt od vanilije.

Možda Vam se sviđa i :

0 komentari