Župska gibanica (stari narodni recept)

22:37

Župska gibanica
Sastojci za pripremu Župske gibanice:
  • 100g starog hljeba
  • 400g mljevenog mesa (masnijeg) po želji
  • 100g suhog mesa po želji
  • 100g maslaca
  • jedna glavica crvenog luka
  • malo bibera
  • malo soli
  • dva jaja
  • jedna manja glavica bijelog luka
  • malo ulja
  • 500g debelih kora
Priprema:
Župsku gibanicu pripremate na sledeći način.U mljeveno meso dodajte hljeb koji ste prije potopili u mlijeko da omekša.Zatim crveni luk propržite na maslacu, dodajte jaja, biber i sitno isjeckani bijeli luk.Zatim u to polako umiješajte mljeveno meso i sitno isjekano suho meso.Smjesu podjelite u onoliko dijelova koliko kora imate (za ovo su vam potrebne deblje kore).Svaku koru filujte ovom smjesom i savijajte u rolnu.Stavite u prethodno dobro namazan pleh uljem ili maslacem.Pecite na umjerenoj temperaturi u rerni.Tokom pečenja povremeno premazujte mješavinom tople vode i ulja).

Možda Vam se sviđa i :

0 komentari