Pizza Kaprićoza (Capricciosa)

21:05

Pizza Kaprićoza (Capricciosa) recept
Potrebni sastojci :
Tijesto:
  • 1/2 kg oštrog brašna
  • 1/2 šoljice od kafe ulja
  • 1/2 kesice suhog kvasca
  • malo soli
  • malo šećera
  • mlake vode po potrebi
Sos:
  • pizza kečap ili gusti paradajz sos iz konzerve
  • malo soli
  • malo šećera
  • malo ulja
  • origano
Nadjev:
  • 300 g kačkavalja
  • 200 g sjeckane šunke
  • 200 g svježih pečuraka
  • origano po ukusu

Priprema pizza kaprićoze:
Tijesto za pizzu priprema se tako što se svi sastojci pomješaju a voda se dodaje po potrebi da bi se umjesilo tijesto kao za hljeb, ni previše mekano a ni previše tvrdo. Tijesto se može čuvati u frižideru nekoliko dana. U uljem podmazan(namašćen) pleh tijesto zatim razvući na širinu pleha i na krajevima napraviti malo zadebljanje.Za sos pomiješati sve potrebne sastojke i njime premazati tijesto.Nakon toga prvo posuti 150 grama rendanog kačkavalja, preko njega ide šunka pa na listiće sjeckane pečurke.
Pizzu peći u maksimalno zagrijanoj rerni. Svega nekoliko minuta pred kraj pečenja preko pizze posuti ostatak kačkavalja koji treba samo da se istopi.Kada je pizza gotova posuti je odozgo origanom po želji. Na samom kraju , možete dodati i masline.

Možda Vam se sviđa i :

0 komentari