Sarma sa orasima (posna)

10:40

Sarma recept
Potrebni sastojci :

  • 1 glavica kiselog kupusa (1,5 kg)
  • 3 glavice crvenog luka,
  • 150 g pirinača
  • 4 šargarepe,
  • 2-3 struka praziluka
  • 100 g mljevenih oraha
  • suhi začin
  • biber
  • malo mlevenog kima
  • malo majčine dušice
  • kapar
  • pola kašike začinske paprike
  • malo ulja

Priprema sarme:
Skinite listove kupusa, odstranite im deblje dijelove i spremite ih za uvijanje. Spremite fil. Nasjeckani luk prodinstati dok ne omekša.Zatim dodajte suhi začin i crni biber, na kolutove izrezanu šargarepu i sitno isječen praziluk. Sve to dobro promiješati i kratko prodinstati. Dodajte pirinač,potom sipajte decilitar tople vode, ostaviti da pirinač malo omekša, a zatim dodajte ostale začine i orahe. Sklonite s vatre. Nafilujte listove kupusa, uvijte ih i poslažite sarme u šerpu.Nako što ste poslagali sarme u šerpu prekrijte ih preostalim listovima kupusa, pospite sa malo kima i sipajte malo vode. Kuhati sat i po(90 minuta), nekoliko puta malo protresite šerpu,a nikako nemojte da miješate. Gotove sarme prebacite u vatrostalnu posudu, dodajte zapršku od ulja i začinske paprike i peći u rerni na 220 stepeni dok ne porumene.

recept sarmaposna sarma receptdomaca sarmabosanska sarmaserbian sarmacroatian sarma recipesarma recipe
zena.blic

Možda Vam se sviđa i :

0 komentari