Meksički tacosi

00:25

Tacosi recept
Potrebni sastojci:

  • 170 g Chorizo domaćih kobasica(opciono)
  • 8 tortilja
  • 6 jaja
  • 1/4 čaše mlijeka
  • 1/2 kašikice bibera
  • 1/2 kašikice soli
  • isjeckani sir (sir i količina po želji)
  • malo Tabasco umaka
  • Šalša/salsa

Priprema:
Izmrvite kobasice u tavu na srednje - visokoj temperaturi , propržite i miješajte sve dok ne postane sve ravnomjerno smeđe.Zagrijte jednu tavu na srednju temperaturu a drugu na visoku temperaturu.Tava zagrijana na visokoj temperaturi je za tortilje.U srednje velikoj posudi pomješajte jaja,mlijeko,so i biber.Na srednje zagrijanu tavu dodajte malo ulja i istresite jaja , pecite i miješajte dok se polahko ne stvrdnu , onda ubavite kobasice i ispecite do kraja.U međuvremenu zagrijte tortilje na otprilike 45 sekundi sa svake strane u prethodno zagrijanoj tavi.Tako da postanu hrskave i vruće ali i dalje savitljive.Vruće tortilje pospite sa isjeckanim sirom onda dodajte ispečena jaja i kobasice potom dodajte Tabasco sos i šalšu/salsu po želji.

Tradicionalna meksička salsa
Potrebno:
  • 2 paradajza
  • 5 suhih čili paprika ( ili 1 kašika izmrvljenih čili paprika)
  • 1 serano papričica
  • 1 čen bijelog luka
  • 1 crveni luk srednje veličine (3/4 luka iskoristite da izmiksate sa ostalim sastojcima, a 1/4, isjeckanu, dodajete na kraju)
  • 1 manji korijander, isjeckan
  • 1/2 kašičice soli.
Priprema šalše/salse:
Stavite paradajz, čili paprike i serano papričicu u šerpicu sa vodom da se kuhaju na šporetu, na srednjoj temperaturi 5 -10 minuta.Izvadite paradajz i papričice iz vode i stavite u blender sa ostalim sastojcima (osim korijandera i one 1/4 isjeckanog luka, koju ste odvojili sa strane). Sve miksajte dobro dok ne dobijete tečnu smjesu.Sipajte sve u posebnu posudu, dodajte luka i korijandera onoliko koliko ste pripremili ili čak i manje (po želji). Dodajte i soli,potom sve dobro izmješajte.
Pripremu tortilja možete pogledati na našem drugom receptu klikom na ovaj link.

Možda Vam se sviđa i :

0 komentari