Poširana jaja sa Holandez sosom

23:49


Potrebni sastojci:

  • 4 žumanjka
  • 3 1/2 kašike soka od limuna
  • prstohvat bijelog bibera (ili po želji)
  • 1/2 dl bijelog vina
  • maslac
  • 1/4 kašikice soli
  • 4 jaja
  • 1 kašika sirćeta
  • 8 trakica slanine
  • 4 komada zemičke/žemičke/žemlja/ruže rasječena na dva dijela
  • 2 kašike omekšanog maslaca

Priprema:
Holandez sos
U posudu stavite žumanjke i zagrijte ih na pari uz stalno miješanje dok ne postanu gusta. Zatim dodajte vino, maslac izrezan na komadiće, so, biber i sok od limuna. Miješati na pari dok se ne dobije kremasto-pjenasta smjesa.
Poširanje jaja
Jaja trebaju biti na sobnoj temperaturi. U ključaloj vodi gde ćete poširati jaje dodajte kašiku sirćeta. Kada voda proključa, stišajte vatru tačno toliko da voda nastavi da se krčka. Jaje polako razbijte u maloj posudici pazeći da žumance ostane cijelo i polahko spustite u vodu koju ste prethodno zamutili žicom. Jaje sipajte u pravcu u kom se kreće voda, na taj način ono će se samo formirati. Ili dok je u vodi "uhvatite" ga rešetkastom kašikom kako se ne bi razlilo. Kuhajte 3 do 5 minuta u zavisnosti kakvo želite da bude. I nakon toga ga izvadite i stavite u veoma hladnu vodu na par trenutaka.
U međuvremenu možete malo propržiti slaninu i tostirati zemičke onako kako vama odgovara.Nakon toga raširite zemičke i premažite ih sa omekšalim maslacem , na rasječenu zemičku stavite dva komada slanine i jedno poširano jaje.Zatvorite/preklopite zemičku sa drugim krajem i prelijte sa Holandez sosom.Poslužite odmah, prijatno !

Možda Vam se sviđa i :

0 komentari