Njoke/njoki bez krompira

18:37

Njoke/njoki bez krompira način pripreme -recept

Njoke/njoki bez krompira recept


Potrebni sastojci:

  • 800 ml vode
  • 2 kašike maslaca/margarina
  • 2 male kašikice soli
  • 800 g glatkog brašna
  • pola kašikice praška za pecivo
  • 1 kašika ulja
  • 1 jaje

Način pripreme:
Na laganoj vatri, skuhajte vodu sa maslacem i soli. Kada prokuha, sklonite sa vatre i postepeno dodajite 300 g brašna uz neprestano miješanje. Izmiksajte tako da bude bez grudica. Pustite da se malo ohladi i premjestite u posudu u kojoj ćete mjesiti. Dodajte ulje, jaje i prašak za pecivo i sve dobro zamijesite u homogenu smjesu. Postupno dodavajte brašno, mijesite, a kasnije istresite na radnu površinu. Ostavite otprilike 200 g brašna sa strane i dodajte ako bude bilo potrebno, ali ono vam više služi za valjanje njoka prije kuhanja. Tijesto ne treba da bude niti pretvrdo niti premekano, nego onako nježno i podatno. Ne treba previše mjesiti tijesto, samo da se sve homogenizira. Bitno je da sve odradite brzo. Najlakži način je da oblikujete zmiju od tijesta i režete nožem njoke. Zakuhati vodu, dodajte malo soli i ulja, ubacite njoke u vrelu vodu i kuhajte oko 20 minuta.

Zanimljivosti o njokima 

Poput drugih proizvoda od tijesta i povijest njoka se veže uz Apeninski poluotok.  Vjeruje se da je početna receptura razvijena na Bliskom Istoku, a da je na europski kontinent pristigla širenjem Rimskog carstva. Svaka je zemlja razvila svoju verziju valjušaka koristeći razne sastojke poput pšeničnog brašna ili mrvica kruha, a njoki kakve ih poznajemo danas prvi su put uobličeni dolaskom krumpira u Europu u 16. stoljeću.

Njoki kao alternativa tjestenini
Njoki i tjestenina su namirnice brojnih prednosti. Jednostavno i brzo se pripremaju, predstavljaju ukusan obrok te se odlično kombiniraju sa svim vrstama umaka, od laganog ljetnog umaka od rajčice do najbogatijih zimskih umaka s mesom.

Možda Vam se sviđa i :

0 komentari