Crna torta

20:46

Crna torta recept

Crna torta

Potrebni sastojci:
Kora:
  • 7 jaja
  • 14 kašika oraha ili lješnjaka
  • 7 kašika šećera
  • 2 kašike kakaoa
  • 3 kašike mljevenog keksa
  • 40 g čokolade
  • 1 kašika ulja
Fil:
  • 3 jaja
  • 200 g šećera
  • 100 g čokolade
  • 250 g margarina/maslaca

Način pripreme Crne torte:
Umutite 7 bjelanaca u snijeg pa dodajte 7 kašika šećera, 7 žumanaca , a ostale sastojke kakao,orahe, mleveni keks, kašiku ulja i istopljenu ili izrendanu čokoladu umješajte lagano špatulom(žicom za miješanje). Pleh obložite pek papirom i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 190 °C toliko dugo dok se ne ubode čačkalica i izađe suha.Nakon toga , skinite papir i ostavite koru da se ohladi. Ohlađenu koru podijelite na 2 do 3 dijela koncem ili nekim dugim tankim nožem u zavisnosti od veličine kalupa.

Umućena jaja mikserom sa 200 g šećera skuhajte na pari dok se ne zgusnu ili u šerpi sa debljim dnom na laganoj vatri . Dodajte margarin (može i 200 g) i 100 g čokolade. Masa bude malo rijeđa zbog rastopljenog margarina ali prilikom hlađenja fino se zgusne.
Druga varijanta - je da umutite margarin mikserom pa dodate ohlađeni fil, kašiku po kašiku, onda bude malo baršunastiji.

Tortu isfilujte filom , prelijte glazurom ili ukrasite šlagom.Možete ukrasiti preostalom čokoladom , istopite 60 g čokolade sa 1 kašikom margarina i išarajte tortu špricom, zatim ostavite u frižider da se stegne i ukusi prožmu pa uživajte.
(coolinarika)
Pogledajte slične recepte kao što su :

  1. Čokoladna torta bez brašna
  2. Američka čokoladna
  3. Čokoladna fantazija
  4. Čokoladna torta

Možda Vam se sviđa i :

0 komentari