Saznajte kako kiseliti kupus

23:05

KupusNa balkanskim prostorima oduvijek postoji tradicija kiseljenja kupusa ili zelja. Kiseli kupus je našim djedovima i nenama bio jedna od najviše korištenih zimskih namirnica i uz to odličan izvor vitamina C. Te tako danas još uvijek slijedimo tradiciju spravljanja kiselog kupusa za zimnicu. IDosta tradicija olako izumire, ali tradiciji kao što je ova to se ne bi smjelo dogoditi, jer je spremanje zimnice kiselog kupusa izuzetno hranjivo i ljekovito.

Pored toliko korištenih žitarica i krompir, kupus je sledeća najviše korištena namirnica u ishrani naročito zimi kada je u obliku 'kiselog kupusa'. Ovo ekstremno zdravo povrće najbolje je kiseliti početkom jeseni, mada većina ljudi ima svoj uobičajeni ritual kada sprema zimnicu i na koji način.

Za samo kiseljenje kupsa u dosta većim količinama najbolje je nabaviti bure sa česmom pri dnu kako bi pretakanje bilo uveliko olakšano. Pored kupusa kao glavne namjernice, potrebna je i so te kamen ili teži predmet čime bi se glavice kupusa držale pod pritiskom cijelo vrijeme.

Veoma je poželjno da količina kupusa bude jednaka polovini zapremine korištenog bureta. Zatim količina soli koja se koristi prilikom samog kiseljenja je 3% u odnosu na zapreminu korištenog bureta. Ukoliko vaši zahtjevi za tolikom količinom kiselog kupusa nisu veliki, umjesto bureta možete koristit malo veće kante sa poklopcima.

Ono što je veoma bitno za odličan kiseo kupus je da su glavice zdrave, zbog toga, prije nego što kupus stavite u samo bure, očistite/odstranite oštećene listove. Glavice zasjecite na korjenu sa donje strane u obliku plusa, a zatim ih slažite jednu na drugu što dublje i što bliže. Veoma je bitno da kupus bude složen što je moguće gušće. Sve vrijeeme vodite računa da ulaz u spomenutu česmu bude između kupusa zbog pretakanja koje će uslijediti kasnije.
U mlakoj vodi razmutite so i prelijte njome kupus. Količina vode trebalo bi da bude jednaka kupusu, što znači da ako stavljate 15 kilograma kupusa, biti će vam potrebno između 15 i 16 litara vode te 450 do 500 grama soli.
Nakon što ste poredali glavice u bure, pritisnite sve kamenom i potopite, kako bi glavice stalno bile u vodi.

Važno: Neophodno je kupus pretakati na svakih sedam dana, pretakanje odnosno mijenjanje bar polovine vode u buretu. Upravo zbog toga najpraktičnija su burad sa česmama na dnu, veoma lagano ispustite željenu količinu vode te dodate novu. Po potrebi možete dodavati i so, a da li uopšte ima potrebe za tim ocjenite tako što ćete probati rasol iz bureta. Naravno, skidajte pjenu sa vrha u toku kiseljenja da vam rasol bude bistar.

Prvih par dana treba kupus prekontrolirati i dodati vode, naravno ako je potrebno, a u slijedećim danima skupljajte pjenu o kojoj smo prije pisali a koja se stvara na površini vode. Ponekad je potrebno oprati i utege ili šta već koristite da pritisnete sadržaj u vašem buretu.

Kiseli kupus spreman je za upotrebu nakon 30 do 40 dana, nakon 30 dana možete probati kiseli kupus te utvrditi da li je potrebno još da stoji prije nego se počne 'uveliko' koristiti.Napomena: glavice kupusa vadite čistim rukama, te nakon toga posudu u kojoj se nalazi ponovo hermetički zatvorite. Kupus spremljen na ovakav način u dobrom prostoru može trajati do kasno u proljeće ukoliko ga prije toga ne potrošite u salatu ili spravljanje sarme.
 Recept i slika preuzeti sa : Recepteka

Možda Vam se sviđa i :

0 komentari