Nekoliko savjeta za odličnu zimnicu

14:21

Živite zdravo i pokušavate se pravilno hraniti u onolikoj mjeri koliko Vam mogućnosti to dozvoljavaju ? Željeli bi uživati u voću i povrću u svakom godišnjem dobu ? Pripremite sami svoju zimnicu te uživajte u svježim i ukusnim plodovima koje ste sami proizveli ili pak kupili. Pročitajte nekoliko kratkih savjeta za odličnu zimnicu, te kako na vrlo lagan i jednostavan način možete pripremiti Vašu zimnicu bez dodataka konzervansa. U nastavku pročitajte par savjeta za one koje prvi put pripremaju zimnicu ali i one koji su već iskusni u tome.


Prije nego što počnete sa pripremom zimnice, potrebno je pripremiti staklenke. Staklenke moraju biti veoma čiste i suhe. Dobro ih operite deterdžentom i što je moguće vrućom vodom. Bitnu ulogu imaju i sami poklopci staklenki. Oni nikako ne smiju propuštati zrak. Kako bi staklenke sterilizirali potrebno ih je prokuhati. Uz same staklenke ili pak boce, neka vam pri ruci budu plastični krugove ili štapići kojima ćete potisnuti povrće ili sadržaj staklenke. Oni se obično koriste prilikom kiseljenja paprika.

Također, veoma je bitno odabrati samo najbolje plodove a to podrazumijeva da su čvrsti i zdravi. Obavezno odstranite oštećene i trule dijelove voća/povrća.

Nikada ne punite staklenke ili boce do samog vrha. Ostavite uvijek barem tri centimetra praznog prostora pri samom vrhu.

Kod pripreme zimnice važan faktor je pasterizacija. U staklenke složite povrće tako da između komada povrća ostane što manje mjesta. Potom, dodajte mu ocat i biber. Ulijte u posudu hladnu vodu i to tako da prekrije samo dno staklenki. Kuhajte ih na temperaturi do 80 stepeni C, oko pola sata. Pri tome pripazite da staklenke budu dobro zatvorene. Nakon završetka procesa, ostavite da se voda postepeno ohladi.

Ako imate namjeru i želite uživati u domaćem, zdravom voću ali i povrću koje će zadržati što više bitnih svojstava (vitamina i minerala), odaberite blanširanje. To podrazumijeva, da povrće ili voće kratko potopite u kipuću vodu, te izvadite a potom ohladite. Najbolje bi bilo namirnicu ohladiti u hladnoj vodi kako bi se odmah zaustavio šrpces kuhanja. Po potrebi ga ogulite i stavite u hladnjak.

Staklenke i boce pohranite u tamne te prozračne i hladne prostore. Osvijetljena, osunčana i vlažna mjesta mogla bi ubrzati proces kvarenja zimnice. Odvojite različito povrće i voće kako ne bi poprimilo miris jedno od drugog te na taj način isto ubrzalo kvarenje.
Izvor : Recepteka

Možda Vam se sviđa i :

0 komentari