Princes krofne

13:35


Princes krofne su neobilazne ukoliko istinski želite da uživate u vašem desertu ali i da obradujete vaše ukućane. Tako Vam u nastavku donosimo uglavnom sve ono što treba da znate o tome kako se prave krofne. U ovom slučaju to su tzv. Princes krofne.

Potrebni sastojci:
  • 6 veoma krupnih jaja
  • 150 g masti ili margarina ili putera
  • 150 g mekog brašna
  • 250 ml vode
Potrebni sastojci za fil:
  • 1 litar slatkog mlijeka
  • 6 jaja
  • 12 manjih (supenih) kašika šećera
  • 12 vrhom punih kašika brašna ili 2 pudinga od vanilije

Priprema tijesta i pečenje:
Margarin ili puter stavite u hladnu vodu, a zatim stavite na ringlu da provri/proključa. Čim provrije dodajte brašno, intezivno mješajući te brzo skinuti sa vatre da ni malo ne uvri. Nakon što ste završili sa ovim, umutite 6 jaja posebno bjelanca, a posebno žumanca. Kad su dobro izmučena spojite obje mase a potom dodajte još toplom masnom tijestu. Naravno, potrebno je dobro izmješati. Masa je dovoljna za nekih 40 krofni, ako se koristi napisana mjera za pečenje. A to je jedna vršna mala kašika tijesta se stavlja u pleh na nekih 20 pravilno raspoređenih mjesta, jer krofne će se pečenjem povećati, te da se ne bi slijepe jedna uz drugu potrebno hi je ovako odvojiti. Tako poredane komadiće tijesta (krofne) peći 7 minuta na 220 °C rernu je potrebno prethodno zagrijati, a nakon 7 minuta pecite ih još 13 minuta na 200 °C. Ukoliko stavljate veće krofne a ma nju količinu istih na pleh, možda će biti potrebno nešto duže vrijeme za pečenje. Uglavnom pridržavanjem ovih mjera dobti ćete savršene krofne. Koje iste možete puniti sa bilo čime od džemova, raznih slatkih namaza te pudinga. U nastavku pročitajte spremanje fila za krofne, to je još jedan super fil. Da ne bude zabune na slici iznad krofne su punjene džemom od višanja. Što i Vama ostavlja na izbor čime ćete ih filovati.

Za filovanje krofni :

Umutite u posebnu zdjelu jaja, šećer i pudinge u 100 ml mlijeka. Posebno prokuhati 900 ml mlijeka i u njega polahko mješajući, dodajte prethodno umućenu masu. Kuhajte fil da se zgusne, da nema curenja sa kašike u mlazu. Krofne koje su ohlađene na sobnoj temperaturi filujte po sredini, sa isto tako ohlađenim filom. Tako gotove krofne odozgo možete preliti topljenom čokoladom(čokoladu je potrebno istopiti na pari te posuti po krofnama dok se skroz ne ohldi), ili jednostavno možete posuti šećerom u prahu. Manje više to je do Vas, sama dekoracija i ne mora direktno utjecati na okus, bitno je da prvi zalogaj ovih krofni iznenadi vaše nepce. Uživajte u spremanju istih.Recept i slika preuzeti sa :  Princes krofne - Recepteka

Možda Vam se sviđa i :

0 komentari