Domaća majoneza brza priprema

23:03

Domaća majoneza instant recept

domaca majoneza recept
Domaca majoneza brza priprema

Hladni umak i namaz napravljen od žumanjca jajeta i ulja naziva se 'domaća majoneza'. Može se začiniti limunovim sokom, hrenom, biberom, senfom, octom. Majoneza se koristi kao umak kod jela ili je sastavni dio  jela (uglavnom salata).Zbog visokog udjela masnoća, veće količine majoneze debljaju i loše su za zdravlje.Izvor (Wikipedia)

Kako se pravi majoneza

U industrijskim uvjetima strogo se posmatraju i kontroliraju njena: kiselost, temperatura i žitkost sastojaka, dok u kućnim uslovima teže je sprovesti takva mjerenja pa se obično oslanjamo na naše iskustvo.
Za postizanje odličnog rezultata potreban nam je popriličan broj pokušaja. Ali ipak, najbitnije je  na samom početaku odabrati pravi recept za majonezu.   Recepti za majonezu su dakako različiti, a danas u vrijeme takozvane eksperimentalne kuhinje sve je duža lista sastojaka kojima kulinarski šefovi obogaćuju temeljni recept. Ipak, najbitniji sastojak je emulgator, takozvane specijalne molekule iz žumanjka, te mahom bjelančevine i lecitini.

"Smatra se da se majoneza pojavila koncem 17. vijeka u Francuskoj, nakon što je vojvoda od Richelieua osvojio gradić Mahon na Balearima te se prigodom svečanog banketa u čast pobjede po prvi put pripremila. Dodatno, neki izvori navode da je u nekom obliku postojala i za vrijeme Egipta i starog Rima. Izvorni recept za majonezu je prilagodio čuveni francuski šef Marie-Antoine Carême (otac haute cousine) umiješavajući ulje sa žumanjcima. " - preuzeto sa (Dobra hrana)

Pređimo sa riječi na dijela. U nastavku pogledajte koji su Vam to sastojci potrebni za spravljanje majoneza i način na koji teče priprema.

Domaća majoneza priprema

Potrebni sastojci:
  •  2 jaja
  •  1 dl bijelog vina
  •  1 jušna žlica jabučnog octa
  •  1/2 limuna (limunov sok)
  •  7 dl suncokretovog ulja
  •   senf, sol, bijeli biber po vlastitom ukusu

Jedno cijelo jaje uz to i jedan žumanjak te sve ostale sastojke sjediniti u jednu malo užu ali i višu posudu, zapremine od barem  1 l jer će vam toliko ispasti majoneze na kraju. Zatim štapnim mikserom, počevši od samogdna posude, miksati lagano podižući mikser prema vrhu posude da se svi sastojci pretvore u lijepu jednoličnu emulziju, te dobijemo majonezu.

Posluživanje majoneza

Prvobitno ohladiti, te iskoristi čim prije , najbolje unutar jedne sedmice. Savršeno za jelo francuska salata (recept), te kao podloga za Tartar Sos - recept.

Možda Vam se sviđa i :

0 komentari